Een 47-jarige trambestuurder moet een boete van 1.500 euro betalen wegens het veroorzaken van een ernstig ongeluk op de Stadionweg in het Amsterdamse stadsdeel Zuid in 2017.

De tram kwam op de kruising met de Herculesstraat in botsing met een taxi met drie inzittenden. Zij raakten alle drie gewond. De taxichauffeur had onder meer een bloeding in de hersenen, gebroken ribben en een gebroken rugwervel. Ook een passagier had onder meer gebroken ribben en een gebroken wervel. De andere passagier had breuken in het gezicht.

Het tramverkeer werd aan het begin van de middag omgeleid wegens een stremming elders op de route. De bestuurder van de tram hoorde echter van een collega dat de route weer vrij was. Hij ging er daarom vanuit dat de tram de normale route zou rijden. De wissel op de kruising stond echter nog naar links.

Op het moment dat de tram de verkeerde kant op ging, is de bestuurder gaan remmen. Daarna heeft hij de taxi, die in tegengestelde richting op de andere trambaan reed, pas gezien. Hij kon een aanrijding niet meer voorkomen.

Bestuurder moest handwissel handmatig omzetten

Volgens de rechtbank reed de bestuurder harder dan de bij wissels toegestane 15 kilometer per uur. Ook ging het om een handwissel, die door de eerste trambestuurder die langskwam handmatig weer om moest worden gezet. Dat had de bestuurder dus zelf moeten doen.

Volgens de rechtbank is de tram "plotseling en onverwacht, zonder richting aan te geven en met een te hoge snelheid linksaf geslagen". De officier van justitie eiste eerder een geldboete van 1.500 euro. De rechtbank komt tot hetzelfde oordeel.