In het leidingwater van veertien basisscholen en drie middelbare scholen in Amsterdam zijn te hoge loodconcentraties aangetroffen. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

In het leidingwater van de scholen blijken concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter te zitten, en dat betekent dat de leidingen vervangen moeten worden.

In totaal zijn er bij 111 basisscholen en 28 middelbare scholen metingen uitgevoerd. Daarnaast werden de metingen ook uitgevoerd bij 160 wooncomplexen van woningcorporaties in de stad. Bij elf complexen werden loden leidingen aangetroffen, waarvan er bij zes van die complexen de leidingen inmiddels vervangen zijn.

Maar ook bij 45 particuliere wooncomplexen zijn loden leidingen aangetroffen. Stichting !WOON heeft bewoners geholpen bij de metingen en het contact met de verhuurders. Bij in totaal vijftien complexen zijn de leidingen inmiddels vervangen.

Vorige week werd bekend dat het RIVM dit voorjaar komt met een nieuwe, eenduidige meetmethode om het loodgehalte in drinkwater te meten. In de tussentijd werkt de gemeente hard aan het loodvrij maken van haar eigen panden. Daarbij wordt voorrang gegeven aan gebouwen waar veel kinderen en zwangeren komen.