Airbnb heeft de gemeente Amsterdam beloofd om maatregelen te treffen om overlast door vakantieverhuur via de website te bestrijden. Het bedrijf wil verhuurders zonder registratienummer van de site verwijderen en een klachtenlijn instellen voor buurtbewoners die overlast ervaren.

Binnenkort gaat de Wet toeristische verhuur in, waarmee gemeenten vakantieverhuurders kunnen dwingen om een registratienummer op te vragen. Dat registratienummer moet vervolgens in verhuuradvertenties worden opgenomen. Doordat de nummers gekoppeld zijn aan een adres, kan de gemeente zo makkelijker handhaven op illegale verhuur.

Hoewel Airbnb met de nieuwe wet niet verplicht is om advertenties zonder registratienummers van de website te verwijderen, zegt het bedrijf de regelgeving te willen steunen.

Ook wil het verhuurbedrijf een telefonische hulplijn instellen voor buurtbewoners, waar overlast 24 uur per dag kan worden gemeld. Deze klachten zullen vervolgens weer worden teruggekoppeld naar de verhuurder. Momenteel kunnen klachten alleen nog via een onlineportaal worden gemeld.