De gemeente Amsterdam gaat aangifte doen van de vermissing van 24 kunstwerken uit het MC Slotervaart. De kunstwerken werden na het faillissement in 2018 niet meer teruggevonden.

Door de aangifte moet duidelijk worden wie de rechtmatige eigenaar is als de kunstwerken bijvoorbeeld bij een veilinghuis aangeboden worden.

Dinsdag, bijna anderhalf jaar na het faillissement, werd bekendgemaakt dat de in totaal 195 kunstwerken uit het ziekenhuis, waaronder de 24 vermiste, in handen van de gemeente komen.

De kunst zal worden onderzocht door het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum. Daarna wordt bepaald welke werken in de museale collectie worden opgenomen en welke worden afgestoten.

De gemeente krijgt nu veel meer kunstwerken in handen dan de 38 die ze het ziekenhuis jaren geleden in bruikleen had gegeven. De gemeente probeerde ze alle 38 terug te krijgen, maar een groot deel is vermist geraakt. Slechts veertien werken konden na het faillissement worden opgespoord. Die keren terug naar de gemeente.

Vijf van de 195 kunstwerken zijn moeilijk te verplaatsen, waaronder de glaswand van Karel Appel, de hagedis op het terrein en een kunstwerk op het dak van het gebouw. De gemeente wil met de nieuwe eigenaar van het pand overleggen of de werken opnieuw in bruikleen kunnen worden gegeven.