Hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Frank Paauw pleit voor een nieuwe discussie over preventief fouilleren in de stad. "Preventief fouilleren hoeft niet een-op-een over te gaan in etnisch profileren. Dit dogma zit soms in de discussie."

De hoofdcommissaris wil niet per se preventief fouilleren, maar wil er wel een nieuwe discussie over voeren. "De pakkans moet worden vergroot om de messen uit de markt te halen", zegt Paauw in het AT5-programma Het Verhoor.

Aanleiding voor Paauw zijn de verschillende incidenten met steekwapens onder jongeren. De politie maakt zich grote zorgen over jongeren die zichzelf - soms ook uit angst - bewapenen met messen.

Anderen deinzen er niet voor terug steekwapens in te zetten bij ruzies of berovingen. In september kwam een achttienjarige jongen om bij een steekpartij die wordt gelinkt aan de zogenoemde drillrapscene.

Halsema sprak zich eerder uit tegen fouilleren

Volgens Paauw selecteert preventief fouilleren niet. Deze opstelling is opvallend, omdat burgemeester Halsema begin september in de gemeenteraad aangaf niets te zien in preventief fouilleren in Amsterdam-Zuidoost, omdat daarbij "de kansen op negatieve gevolgen groot zijn".

Paauw: "Ik ga mijn burgemeester hier niet afvallen, maar ik denk dat de discussie in Amsterdam deels draait om de term 'preventief fouilleren'. Maar welke term je ook gebruikt: ik denk dat wij naar een verhoging moeten van de wijze waarop je de pakkans gaat vergroten om te zorgen dat je messen uit de markt haalt."

Paauw zegt dat er op dit moment wordt gediscussieerd in de driehoek van politie, OM en de burgemeester. "Wij zijn ervan overtuigd dat het scala van maatregelen die wij nemen en moeten nemen omhoog moet, om de messencultuur een halt toe te roepen."

'Handhaving moet strakker'

De politiechef wil dat de lijn van handhaving op straat "strakker getrokken wordt". Hoe deze nieuwe handhaving eruit moet gaan zien, weet de politiechef nog niet.

"Dat is onderdeel van de discussie die we op dit moment voeren in de driehoek. Ik ken de gevoeligheid in de raad en dat is een realiteit waar je mee om moet gaan. Als de uitkomsten maar helpen om Amsterdam veiliger te maken".