Naast dat de groepsrondleidingen op de Amsterdamse Wallen per april verboden zijn, zijn ook rondleidingen langs de ramen in andere delen van de stad, zoals in de Spuistraat, verboden. Dat heeft gemeente Amsterdam donderdag besloten.

Naast de Spuistraat en omgeving worden ook rondleidingen op de Ruysdaelkade en Hobbemakade verboden.

"Het is niet respectvol om sekswerkers als een bezienswaardigheid te zien, daarom worden de tours daar verboden", zegt wethouder Victor Everhardt in een persbericht."Rondleidingen buiten het Wallengebied zijn wel toegestaan, maar alleen als gidsen en deelnemers zich aan de nieuwe, strengere regels houden om overlast voor bewoners en ondernemers te voorkomen."

Momenteel krijgen zo'n 115 groepen per dag rondleidingen op de Wallen. De sekswerkers, bewoners en ondernemers ervaren hiervan overlast.

In de gebieden waar rondleidingen nog wel zijn toegestaan, gelden vanaf april nieuwe regels. Zo hebben gidsen een ontheffing nodig, gaat de maximale groepsgrootte van twintig naar vijftien personen en moeten de rondleidingen tussen 8.00 en 22.00 uur plaatsvinden.

Gidsen die de regels overtreden of illegale rondleidingen aanbieden krijgen een boete van 190 euro. Bij drie overtredingen wordt de ontheffing van de gids tijdelijk ingetrokken. Als de gids daarna weer de fout ingaat, wordt de ontheffing definitief ingetrokken.