De gemeenteraad van Amsterdam ziet af van het plan om kinderen tot en met elf jaar op woensdagmiddagen en in het weekend gratis met het openbaar vervoer in de stad te laten reizen. Het plan was een van de maatregelen van wethouder Sharon Dijksma (Verkeer en Vervoer) om Amsterdam autoluwer te maken.

Een meerderheid van de raadsleden (DENK, ChristenUnie, Forum voor Democratie, VVD, CDA en D66) vindt dat de fiets het alternatief moet worden voor de auto, en niet het openbaar vervoer. Een motie van D66-raadslid Jan-Bert Vroege om de gratis ov-plannen te schrappen werd donderdag aangenomen door de gemeenteraad.

Volgens Vroege zijn er nog steeds veel Amsterdammers die nooit op een fiets stappen. In het geval van niet-fietsende ouders leren de kinderen vaak ook niet om goed te fietsen, zo betoogt hij. Het geld dat vrijkomt met het stoppen van de plannen voor gratis ov, moet nu besteed worden om meer gezinnen op de fiets te krijgen. Een uitwerking van die plannen moet er nog komen.

Het plan voor gratis ov voor kinderen was onderdeel van Agenda Autoluw. In de agenda waren 27 maatregelen opgenomen die meer ruimte moeten maken voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen, en die de stad tegelijkertijd bereikbaar moeten houden.