De gemeente Amsterdam maakt sinds maandagochtend weer gebruik van de Citrix-servers nadat er extra beveiligingsmaatregelen werden getroffen. Dat laat een woordvoerder van wethouder Touria Meliani (ICT) weten.

Dat betekent dat medewerkers weer vanuit huis of onderweg kunnen inloggen op de servers, en dat e-mail op laptop, telefoon en iPad weer beschikbaar is.

Vrijdag werd besloten om de servers offline te halen in verband met een groot beveiligingslek in de servers van het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix. Veel Nederlandse instanties maken gebruik van die servers.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde eerder al voor de ernstige kwetsbaarheid van het systeem. Veel Nederlandse Citrix-servers zijn kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

De gemeente Amsterdam maakte zich aanvankelijk geen grote zorgen. Maar toen eerder genomen maatregelen volgens het NCSC niet voldoende bleken te zijn, werden de servers alsnog offline gehaald. Ook de servers van de Tweede Kamer, Schiphol en verschillende ministeries werden uitgeschakeld.

Niet bekend of servers Amsterdamse ziekenhuizen weer online zijn

Afgelopen weekend is volgens de woordvoerder van de wethouder hard gewerkt aan oplossingen. Daarom durft de gemeente het sinds maandagochtend aan om weer gebruik te maken van Citrix.

Behalve de gemeente maken ook een aantal Amsterdamse ziekenhuizen en universiteiten gebruik van Citrix. Het is niet bekend of hun servers ook weer online zijn.