Het Amsterdam UMC heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag besloten om de Citrix-servers uit te schakelen na dringend advies van het National Cyber Security Center (NCSC).

De Citrix-systemen hebben last van een beveiligingslek, bleek eerder deze week. Vrijdag besloten onder meer de Tweede Kamer, Schiphol en diverse gemeenten om de Citrix-systemen uit te zetten.

Het UMC liet aanvankelijk weten de eigen servers in de lucht te willen houden. In december werd het UMC namelijk nog enkele maatregelen aangeraden die voldoende zouden zijn voor de versie van het systeem die het UMC gebruikte.

De ICT-afdeling van het AMC en het VUmc, die onder het Amsterdam UMC vallen, heeft gecontroleerd of kwaadwillenden het netwerk van de ziekenhuizen zijn binnengedrongen, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Geen gevolgen voor patiënten

Voor patiënten van de ziekenhuizen heeft het offline halen van de servers geen gevolgen. Zij kunnen nog steeds bij hun online dossier. Medewerkers kunnen niet meer in de digitale werkplekomgeving wanneer zij bijvoorbeeld thuis willen werken.

De verwachting is dat het bedrijf achter de servers aan het eind van de maand met een software-update komt. Dan zou het beveiligingslek verholpen moeten zijn.