Op het dak van twee distributieloodsen in de Amsterdamse haven zijn donderdag bijna zeventienduizend zonnepanelen geplaatst op een totale oppervlakte van 45.000 vierkante meter, wat overeenkomt met negen voetbalvelden, meldt energiebedrijf Vattenfall (het vroegere Nuon) donderdag.

De Amsterdamse haven heeft daarmee het grootste zonnedak van de stad.

De zonnepanelen zijn eigendom van Merin, de eigenaar en verhuurder van bedrijfsruimten in heel Nederland.

Het kleine dak is 15.000 vierkante meter groot en het grote dak maar liefst 30.000 vierkante meter. De panelen leveren jaarlijks 4.350.000 kilowattuur op en kunnen 1.250 huishoudens voorzien van elektriciteit. Dagelijks werden tot twaalfhonderd zonnepanelen geplaatst in ploegen van twintig medewerkers.

Vattenfall heeft inmiddels negen daken van Merin gevuld met zonnepanelen.

Gemeente plaatst twaalfduizend zonnepanelen

De gemeente Amsterdam maakte in november bekend dit jaar op alle geschikte gemeentegebouwen zonnepanelen te plaatsen. In totaal plaatst de gemeente ongeveer twaalfduizend zonnepanelen, die samen jaarlijks ongeveer 3.000 megawattuur stroom opwekken. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ruim duizend huishoudens.

Onder meer het fietsdepot in Westpoort en het gemeentelijke kantoorpand aan de Cruquiusweg zijn inmiddels al voorzien van zonnepanelen.

Amsterdam wil de CO2-uitstoot tot 2030 met 55 procent verminderen (ten opzichte van 1990) en tot 2050 met 95 procent. Daarnaast wil de stad in 2040 aardgasvrij zijn.