Bewoners van de Nassaukade in Amsterdam vrezen extra verkeersdrukte wanneer de binnenstad autoluw wordt gemaakt. De plannen van de gemeente zijn voorlopig gericht op het autoluw maken van het centrum. Dat betekent dat de verkeersdrukte op de Nassaukade mogelijk met zo'n 40 procent zal toenemen.

Ook ondervinden de bewonders hinder van de hop-on- hop-off-bussen die vanuit het centrum zijn verplaatst naar de centrumring S100. Daarbij komt het afsluiten van de brug - de Bullebak - die tevens voor extra verkeersdrukte op de Nassaukade zal zorgen.

De bewoners hebben inmiddels meer dan zestig handtekeningen opgehaald en spreken donderdag ook hun bezwaren uit in de raadscommissie op de Stopera. In de afgelopen tijd protesteerden bewoners van de Kattenburgerstraat ook al driemaal tegen de 'knip' bij de Oostertoegang van Amsterdam Centraal. Het verkeer in hun straat neemt hierdoor met 30 procent toe.

De gemeente belooft wel om op lange termijn ook maatregelen te nemen in de omliggende wijken, maar dat duurt de bewoners te lang. Ze willen dat er meteen een integraal plan komt voor de hele stad.

De gemeente laat in een reactie weten dat met de maatregelen de verkeersdrukte op een aantal plekken, waaronder de Nassaukade, inderdaad zal toenemen, maar dat er ook straten zijn waar het aantal auto's met soms wel 60 procent wordt teruggedrongen. Ze kennen de klachten van de bewoners en deze zal de gemeente nader onderzoeken.