Amsterdamse brandweerlieden wassen donderdag tegen een kleine vergoeding de auto's van Amsterdammers om zo hun Australische collega's te steunen. De opbrengst van de wasbeurten gaat naar de brandweer in Australië.

Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen Amsterdammers met hun auto terecht bij verschillende kazernes in de stad, waaronder de kazerne in Duivendrecht (Rijksstraatweg 58), kazerne Hendrik (Marnixstraat 170) en kazerne Willem (Ringdijk 98). Nog vijf andere kazernes doen mee aan de actie.

Voor een wasbeurt vraagt de brandweer 7,50 euro, maar meer geven mag altijd. Het opgehaalde bedrag gaat naar de brandweer in Australië, die volgens de Amsterdamse brandweer "al wekenlang, zonder ervoor betaald te krijgen, in Australië de bosbranden bestrijdt".

"Het is makkelijk om te vergeten dat niet alle landen zoveel water hebben als wij, omdat wij ermee omringd zijn en maar al te vaak worden natgeregend. Desalniettemin zijn wij ons ervan bewust dat zich een tragedie afspeelt in Australië. (...) Wij kunnen ons water niet die kant op verschepen, maar bij Brandweer Amsterdam-Amstelland willen we op een andere manier ons water gebruiken om zoveel mogelijk financiële hulp naar de Australische brandweercollega's te sturen", schrijft de brandweer op Facebook.