Tientallen bewoners van het Amsterdamse stadsdeel Oost hebben woensdagmiddag voor het kantoor van verhuurmakelaar Rappange geprotesteerd vanwege het lood in hun water.

De huurders stonden met pannen en spandoeken voor de deur en liepen met champagneglazen gevuld met kraanwater het kantoor binnen. Ze eisen dat de loden leidingen voor 1 februari worden vervangen.

Rappange wil het kraanwater eerst onderzoeken voordat er beslissingen worden genomen. "De woningen met een loodgehalte van meer dan 10 microgram worden vervangen", beloofde het bedrijf.

De bewoners zijn benieuwd wanneer de leidingen dan worden vervangen en of ze tot die tijd minder huur hoeven te betalen. Die vragen blijven vooralsnog onbeantwoord.

De SP steunt de actie van de huurders en demonstreerde mee. De partij heeft de minister van Milieu en Wonen schriftelijke vragen gesteld over de situatie op de Kramatweg. Hij hoopt dat er een spoedwet komt waardoor verhuurders als Rappange gedwongen kunnen worden om loden leidingen te vervangen.

Wethouder Laurens Ivens riep Rappange woensdagochtend tijdens de raadscommissie op om loden leidingen te vervangen.