De Amsterdamse oppositiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie (CU), Forum voor Democratie (FVD) en Partij van de Ouderen (PvdO) hebben het stadsbestuur opgeroepen om de invoering van het nieuwe beleid rond woningdelen voorlopig uit te stellen. De partijen vrezen dat de aangekondigde maatregelen studenten en verhuurders in de problemen brengt.

De nieuwe regels van de zogeheten Huisvestingsverordening gaan per januari in. Wethouder Laurens Ivens van Wonen stelt daarin per wijk een quotum in voor woningdelen. Daarnaast moet straks iedere bewoner een eigen huurcontract hebben.

De oppositiepartijen vinden de huidige plannen echter ondoordacht en eisen dat deze eerst beter worden uitgewerkt. De partijen vrezen eveneens dat studenten, verhuurders en eigenaren van bed-and-breakfasts de dupe worden van het beleid. De nieuwe regels zouden onder meer leiden tot een kleiner aanbod aan studentenkamers.

Eind november gaven woningcorporaties tevens aan te vrezen dat met name studenten door de aangekondigde maatregelen op straat komen te staan. Tientallen jongeren demonstreerden woensdag tegen de plannen voor de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Volgens wethouder Ivens is het nooit de schuld van de gemeente als iemand op straat komt te staan, maar van de verhuurder, zei hij donderdagavond in het televisieprogramma Park Politiek van AT5. Hij adviseert bezorgde huurders contact op te nemen met stichting !WOON. De wethouder zei niet van plan te zijn om zijn plannen bij te stellen.