De gemeente Amsterdam opent binnenkort een meldpunt voor mensen met "onbegrepen gedrag". Het is een van de maatregelen om de politie te ontlasten, nu de politiekorpsen in de stad kampen met capaciteitsproblemen.

Door het meldpunt zouden agenten zelf niet meer hoeven zoeken naar verwarde personen en hoeven ze niet in alle gevallen meer ter plaatse te komen. Als sprake is van "onbegrepen gedrag", kan een zogenoemde wijk-GGD'er deze melding op zich nemen.

De politie hoeft niet meer onmiddellijk in te grijpen. De agenten zouden daardoor meer tijd overhouden voor andere zaken. Hierin ziet de Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie, politie) een mogelijke oplossing voor de capaciteitsproblemen die momenteel bij de politie spelen.

Burgemeester Femke Halsema verwacht dat de politie ook ontlast wordt als de zorg voor mensen met onbegrepen gedrag vervolgens verbetert. Hoe de aanpak er precies gaat uitzien, moet duidelijk worden uit een brief van wethouder Simone Kukenheim (Zorg). Zij zal deze binnenkort naar de gemeenteraad versturen.

De meldingen kunnen vanaf 1 januari 2020 worden doorgegeven aan de GGD.

Driehoek neemt maatregelen vanwege tekort aan agenten

Vanwege de toenemende druk bij de politie liet de driehoek eerder al weten ingrijpende maatregelen te moeten nemen. Zo sluiten negen politiebureaus binnenkort al om 18.00 uur. Daarnaast worden meerdere specialistische teams opgedoekt.

Ondanks deze besluiten verwacht burgemeester Halsema dat de politie ook de komende jaren ernstig onder druk blijft staan. "Verdere afname van de capaciteit wordt komend jaar niet uitgesloten", schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.