De gemeente heeft aangifte gedaan tegen achttien Amsterdammers en twee ambtenaren voor het plegen van fraude met gehandicaptenparkeerkaarten. Zij worden verdacht van oplichting, omkoping en valsheid in geschrifte, bevestigt een woordvoerder van de gemeente woensdag na berichtgeving door De Telegraaf.

Het Bureau Integriteit startte in 2017 een integriteitsonderzoek na 'een vermoeden van een integriteitschending'. Daaruit blijkt dat twee ambtenaren in 2016 en 2017 achttien gehandicaptenkaarten hebben vervalst en verstrekt aan inwoners die daar geen recht op hadden. De ambtenaren werden vorig jaar ontslagen en aangehouden door de politie.

De achttien Amsterdammers die de gehandicaptenkaarten in ontvangst namen, konden vervolgens in de hele stad gratis parkeren terwijl zij daar geen recht op hadden. Ook omzeilden zij op die manier de wachtlijst voor een parkeervergunning.

De gemeente Amsterdam meldt woensdag dat er, naast het tweetal, geen andere ambtenaren worden verdacht van betrokkenheid bij de vervalsing van gehandicaptenparkeerkaarten.

Naar aanleiding van de vermoedelijke parkeerfraude heeft de gemeente Amsterdam de voorwaarden voor gehandicaptenparkeervergunningen aangepast. De parkeervergunning voor gehandicapten en de gehandicaptenbezoekerskaart zijn nu opgenomen in de parkeerverordening. Hierdoor kan het college de vergunning of kaart weigeren of intrekken als niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan.