De leerlingen van de zestien basisscholen in Amsterdam Nieuw-West die volgende week gesloten zijn vanwege het lerarentekort, kunnen een alternatief lesprogramma volgen.

Een actiecomité van de Ru Paré Community heeft 35 professionals uit onder meer de gezondheidszorg, muziek en techniek bereid gevonden om vaklessen te geven. Ook de OBA, welzijnsorganisatie Combiwel, schoolbegeleidingsdienst ABC en de Ipabo bieden volgende week activiteiten aan waarop de leerlingen zich in kunnen schrijven.

Vorige week maakte het schoolbestuur Stichting de Westelijke Tuinsteden (STWT) bekend dat ze de zestien scholen volgende week dicht doen omdat leerkrachten en directeuren moeten zoeken naar oplossingen om het steeds groter wordende lerarentekort op te vangen.

Circa 5.400 kinderen kunnen in de week van 9 december niet naar school.

Na het nieuws ontstonden meerdere initiatieven, waaronder die van de Ru Paré Community dat huist in de voormalige Ru Paréschool, voor een alternatief lesprogramma voor de leerlingen die anders noodgedwongen thuiszitten.

Hans Krikke, de directeur van de buurtorganisatie voor bewoners, sociale ondernemers en kunstenaars, kreeg diverse aanbiedingen van professionals na zijn oproep. In de alternatieve lesweek is er plek voor 120 kinderen die zich kunnen aanmelden via hun school.