De gemeente Amsterdam heeft drie nieuwe locaties aangewezen om ongedocumenteerden onderdak te bieden. Het gaat hierbij om panden aan de Plantage Muidergracht in de Plantagebuurt, aan het Overhoeksplein in Noord en aan de Anderlechtlaan in Buitenveldert.

Amsterdam vangt momenteel een groep van zo'n 480 ongedocumenteerden op. Met de drie nieuwe panden en de zes opvangplekken waar eerder over is besloten, kan de gemeente nu zo'n 356 extra opvangplekken realiseren.

Twee van de zes opvangplekken worden als reserve gehouden. Dat zijn de panden op het Zaandammerplein in de Spaarndammerbuurt en het pand aan de Danie Theronstraat in de Transvaalbuurt. Dat zijn zo'n 76 plekken die worden achtergehouden om mogelijke tegenvallers op te vangen. Wat voor tegenvallers dit kunnen zijn, is nog niet bekend.

De opvangplekken aan de Anderlechtlaan en de Plantage Muidergracht zijn tijdelijke locaties en zijn voor respectievelijk zes en drie jaar beschikbaar. Vanaf 2023 moet naar vervangende huisvesting gezocht worden.