De commissievergadering Wonen en Bouwen in de Stopera heeft woensdagochtend vertraging opgelopen. De aanwezigen pasten namelijk niet in de zaal die normaal gesproken gebruikt wordt.

De vergadering is daarom van de Commissiezaal naar de Raadzaal verplaatst. Op de agenda staat het zogeheten 'beleidskader Huisvestingsverordening en Huisvestingsverordening Amsterdam 2020', waar ook de strengere regels voor het woningdelen onder vallen.

Op die strengere regels is veel kritiek. Zo wil verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) per wijk een quotum voor woningdelen invoeren en moet elke bewoner op het huurcontract staan, maar studenten vrezen dat ze daardoor op straat komen te staan.

De vergadering kon in plaats van 9.00 uur pas rond 9.40 uur beginnen. Er zijn ongeveer zestig insprekers. De voorzitter van de vergadering zei dat zij elk twee minuten minder spreektijd hebben dan normaal. "In de hoop dat zoveel mogelijk mensen kort en bondig datgene te willen laten zeggen wat ze willen zeggen."

Naast de insprekers zijn er ook nog tientallen toeschouwers. Zij passen ook niet allemaal in de raadzaal, daarom is er een scherm in de gang geplaatst waar ze de vergadering op kunnen zien.

De vergadering is ook hier rechtstreeks te volgen.