Hans Zwarts, een van de voorvechters van de naam Johan Cruijff ArenA, heeft dinsdagavond de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim.

De onderscheiding wordt toegekend aan mensen die zich voor langere tijd hebben ingezet voor de stad.

Zwarts is sinds 2008 lid van de raad van commissarissen van de Johan Cruijff ArenA (toen nog Amsterdam ArenA). Hij was samen met Eberhard van der Laan en Leo van Wijk (de voormalige KLM-bestuursvoorzitter) voorvechter van de aanpassing van de governance van het stadion en de naamswijziging van het stadion ter ere van Johan Cruijff.

Verder heeft Zwarts zich van 2002 tot en met 2015 ook ingezet voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Zo was hij betrokken bij de totstandkoming van het RCO House. Deze thuisbasis voor het orkest en de staf werd uitgerust met repetitiestudio's, een ensemblezaal voor educatie en kamermuziek, kantoren en ontvangstruimtes.

Het hernoemen van de Amsterdam ArenA ging niet zonder slag of stoot. Nadat destijds de intentie werd uitgesproken, bleef het lange tijd stil. Er moest onder meer worden onderhandeld over de voorwaarden van de naamswijziging. De lange onduidelijkheid leidde tot frustratie bij de familie van Cruijff en veel Ajax-fans.