Metrolijnen 50, 51, 53 en 54 rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag niet tussen 1.00 en 10.00 uur in verband met testritten. Tijdens de ritten wordt het nieuwe metrobeveiligingssysteem getest.

"We beginnen met testen in de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag om 1.00 uur en zijn op beide ochtenden om 10.00 uur klaar. Dan hervatten we weer de normale dienstregeling", vertelt woordvoerder Larissa van der Zouw in AT5's Het Verkeer.

De testritten vinden plaats omdat het huidige metrobeveiligingssysteem toe is aan vervanging. Metrobestuurders krijgen momenteel nog instructies via stoplichten die op het spoor staan. In het nieuwe systeem geeft een ingebouwd scherm instructies aan de metrobestuurder.

"Omdat er ook in de nacht getest wordt, rijden er 's nachts ook metro's", laat de woordvoerder weten. "Hier kunnen Amsterdammers enige geluidsoverlast van ondervinden."

Tijdens de testritten zijn er een aantal alternatieven voor reizigers. Zo rijden tijdens de testritten de gebruikelijke bussen en trams. Ook zorgt GVB voor vervangend vervoer, zoals pendelbussen. Daarnaast kan men met een GVB-vervoersbewijs reizen met de treinen in Amsterdam.

In 2020 zullen er nog een aantal testmomenten zijn.