Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in hoger beroep een gevangenisstraf van acht jaar en een rijontzegging van tien jaar geëist tegen een 52-jarige man voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A10 bij knooppunt Coenplein. Daarbij kwamen een 44-jarige man uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam om het leven.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man op 12 juli tot een gevangenisstraf van acht jaar en een rijontzegging van acht jaar. De verdachte ging tegen dat vonnis in hoger beroep.

Volgens de advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, heeft de man uit Krommenie bewust en opzettelijk ingereden op de motor waarop beide slachtoffers zaten. Daarom meent het OM dat sprake is van doodslag.

"Als je als automobilist bewust op een motor instuurt, kan dat niet goed gaan. Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk mis gaat. En dat is helaas ook gebleken", aldus de AG.

Motorrijder sneed de auto van de verdachte af

Het incident vond plaats in december 2018. De motorrijder sneed de auto van de verdachte af. De verdachte schrok van de actie van de motorrijder, remde en raakte daarbij de vangrail.

Vervolgens reed de verdachte achter de motor aan om het kenteken te noteren. Ook probeerde hij de motor tot stoppen te dwingen. Volgens getuigen stuurde de verdachte een aantal keer naar rechts richting de motor. "Dit alles bij een snelheid van 110 km per uur, in het donker en met harde regen", aldus de AG.

De motorrijder zou volgens getuigen trappende bewegingen hebben gemaakt naar de auto. Uiteindelijk raakte de verdachte de motor twee keer. Bij de tweede keer ging de motor onderuit met de dood van de man en de vrouw tot gevolg.

Het gerechtshof doet op 29 november uitspraak.