Marcel Heuver, de bestuurder die tijdelijk het Haga Lyceum zou gaan leiden, ziet af van de functie. Hij is het niet eens met de extra eisen die minister Arie Slob van Onderwijs stelt, zei directeur-bestuurder Soner Atasoy vrijdagochtend tijdens een zitting bij de Raad van State.

De zitting bij de hoogste bestuursrechter ging over het besluit van de minister om per 1 december de geldkraan voor de school dicht te draaien. Met het aanstellen van een interim-bestuurder kon de school dat besluit terugdraaien.

Volgens Atasoy wil de minister echter dat het hele bestuur van de school aftreedt en dat de interim-bestuurder wordt bijgestaan door een externe onderwijskundige die wordt aangewezen door de minister zelf.

"De interim-bestuurder heeft ons drie weken geleden laten weten dat hij onder die voorwaarden helemaal niet eens wil aantreden", aldus de directeur-bestuurder. Ook Atasoy zei niet van plan te zijn op te stappen.

Haga moest van minister interim-bestuurder aanstellen

Slob bepaalde in september dat het bestuur van het Haga Lyceum moest aftreden en de taken moest overdragen aan een interim-bestuurder. De school stelde Heuver aan voor die functie, maar hij is geen moslim. Daarom moesten de statuten van de school worden gewijzigd voor hij aan de slag kon.

De minister gaf de school een aantal dagen om de statuten te wijzigen en concludeerde vervolgens dat er niet aan zijn aanwijzing was voldaan. Hij besloot per 1 december de financiering van de school te stoppen. Zonder financiering zal de school hoogstwaarschijnlijk moeten sluiten.

De Raad van State doet naar verwachting 22 november uitspraak.