Het online portaal waarmee Amsterdammers een aanvraag kunnen doen voor de overstap naar eeuwigdurende erfpacht is al sinds dinsdag onbereikbaar. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het portaal tijdelijk offline gehaald, omdat het erg traag functioneerde.

Op de website staat dat het portaal tijdelijk niet beschikbaar is en worden gebruikers om geduld gevraagd.

Maandag stond een onderhoud van de website gepland. Daarna was het portaal weer toegankelijk. Omdat de website echter traag functioneerde, heeft de gemeente besloten de site weer offline te halen.

"Op dit moment worden er uitvoerige testen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles weer werkt. Daarna gaat het portaal zo snel mogelijk weer online. We weten nog niet wanneer precies", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Huizenbezitters kunnen tot 1 januari overstappen op een nieuw stelsel met eeuwigdurend erfpacht. Mensen die voor die tijd een aanvraag indienen, krijgen extra korting. Voor het berekenen van de erfpacht wordt in dat geval uitgegaan van de WOZ-waarde van 2014 en geldt er een lagere waardering voor de buurt. Amsterdammers die de aanvraag pas na de deadline doen, zijn in sommige gevallen tien keer zoveel kwijt.

De woordvoerder geeft als tip om het formulier in te vullen dat op dit moment wel bereikbaar is op het portaal. Op die manier wordt de datum van de aanvraag alsnog geregistreerd en zijn huizenbezitters verzekerd van de gunstige voorwaarden.