Ruim twintig bewoners hebben donderdagavond tijdens een buurtbijeenkomst hun zorgen geuit over de heropening van coffeeshop Smoke Palace aan de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liet de coffeeshop begin dit jaar sluiten nadat er in korte tijd twee explosies hadden plaatsgevonden. Door de enorme knallen op 13 januari en 3 maart sneuvelden de ramen van naastgelegen woningen. Begin november besloot de gemeente dat de zaak in 2020 weer open mag, omdat het gevaar op een derde explosie zou zijn geweken.

De exploitant van de coffeeshop belooft 24 uur per dag, zeven dagen per week een beveiliger voor de deur te plaatsen. Ook komt er permanente camerabewaking en wil de coffeeshop nauw samenwerken met de wijkagent om verdachte situaties snel te signaleren.

"Wij zijn erg te spreken over de veiligheidsmaatregelen, maar dat neemt de dreiging natuurlijk niet weg", zegt een buurtbewoner tijdens de bijeenkomst. Hoe wordt gegarandeerd dat er niet een derde explosie afgaat in onze wijk?"

"Ik wil geen schietpartijen", zegt een andere omwonende. "Ik ben bang dat deze explosies geadresseerd zijn."

'Coffeeshop vormt geen concreet gevaar'

Volgens de voorzitter van stadsdeel Oost, Maarten Poorter, zijn er geen "harde gegevens dat deze exploitant een gevaar is". "Daarnaast heeft de exploitant een heel breed pakket aan veiligheidsmaatregelen genomen. Wel moeten wij gaan controleren of hij dit allemaal gaat waarmaken. Maar dat de coffeeshop heropent, staat vast."

Wanneer de coffeeshop precies opent, is nog niet bekend.