De gemeente heeft met woningcorporaties en huurderskoepels afgesproken dat het aantal sociale huurwoningen gaat groeien. Binnen vier jaar tijd moeten er drieduizend extra sociale corporatiewoningen beschikbaar zijn.

Dat blijkt uit het onderhandelingsakkoord tussen de drie partijen. Op dit moment is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning zo'n vijftien jaar. Daar moet op deze manier verandering in komen.

Gemiddeld moeten er vanaf 2020 elk jaar 750 sociale huurwoningen aan de huidige voorraad worden toegevoegd. Dat kan alleen als er elk jaar gemiddeld 2.500 woningen worden opgeleverd en bepaalde bouwprojecten niet mislukken.

Corporaties mogen sociale huurwoningen blijven verkopen

Een aantal startende leraren en zorgmedewerkers kan met voorrang een sociale of middeldure huurwoning krijgen. De corporaties stellen jaarlijks honderd tot tweehonderd sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen beschikbaar.

De woningcorporaties mogen wel sociale huurwoningen blijven verkopen. Er is "terughoudendheid" afgesproken, maar in het akkoord staat ook dat er zoveel sociale huurwoningen verkocht mogen worden om de voor de groei benodigde investeringen te kunnen doen.

Aan de hand van een investeringsprogramma wordt bepaald hoeveel geld er moet worden opgehaald met de verkoop van sociale huurwoningen. Daarom zijn er nog geen bedragen genoemd.

De raden van commissarissen van de woningcorporaties, de leden van de huurderskoepels en de gemeenteraad moeten zich nog wel over het onderhandelingsakkoord uitspreken.