Twee mannen en twee vrouwen zijn opgepakt wegens het verhuren van zo'n zeventig Amsterdamse woningen en een woonboerderij in het Utrechtse Stichtse Vecht aan illegale prostituees en arbeiders. Het viertal wordt verdacht van witwassen, oplichting en hypotheekfraude.

De recherche kwam het viertal op het spoor nadat een van de vrouwen, van Roemeense afkomst, bij een bank aanklopte omdat zij een hypotheek nodig had. Zij wilde namelijk een grote woonboerderij in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht kopen.

De werkgeversverklaring die zij hiervoor wilde gebruiken bleek vervalst te zijn, en was afkomstig van de makelaar die haar begeleidde bij het kopen van de boerderij.

Onderzoek naar makelaar op basis van vals document

Op basis van het valse document werd een onderzoek gestart naar de makelaar, die zo'n zeventig woningen in Amsterdam bleek te verhuren.

In een groot aantal van de woningen werden illegalen aangetroffen, waaronder veel Oost-Europese prostituees. De verhuurders bleken de huur iedere maand in contanten te hebben ontvangen, waardoor zij ook verdacht worden van witwasserij.

Een aantal woningen werd gebruikt als 'spookwoning'. De woningen werden niet bewoond, maar uitsluitend gebruikt voor criminele activiteiten. Zo werden in een van de woningen zo'n tachtig hennepplanten aangetroffen.

Op de Utrechtse woonboerderij bleken tot slot veertien illegale arbeiders uit Slowakije te zijn ondergebracht. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar moeten na afronding van het onderzoek voor de rechter verschijnen.