De eerste versterkte gebedsomroep van de Blauwe Moskee in de Amsterdamse wijk Slotervaart is vrijdag door sabotage niet doorgegaan. De kabel naar de geluidsversterker was doorgeknipt.

Een dag eerder heeft de moskee de geluidsinstallatie nog uitvoerig getest, verklaart Nourdeen Wildeman, woordvoerder van de Blauwe Moskee. "Het was een pijnlijk moment. Er waren een hoop toeschouwers en pers op het moment afgekomen. Als het dan stil blijft voelt dat heel ongemakkelijk."

Wildeman wil het incident niet groter maken dan het is. "Ik zie dit als een kwajongensstreek. Er zijn in de afgelopen jaren veel ernstigere vormen van vandalisme gepleegd ten opzichte van moskeeën. Daar is dit echt niet mee te vergelijken."

De versterkte gebedsomroep zorgde in de afgelopen weken voor heel wat ophef in Amsterdam, onderschrijft Wildeman. "Het grappige is dat er eerst ophef was over dat de gebedsoproep wel zou klinken, vandaag is er ophef omdat er géén gebedsomroep klonk."

Politieke partijen spraken zich uit tegen gebedsoproep

Tijdens de commissievergadering in de Stopera eind oktober spraken verschillende politieke partijen zich uit tegen de versterkte oproep. "We vinden het een zeer onverstandige manier om het op te leggen aan omwonenden", zei VVD-raadslid Daan Wijnants toen.

Burgemeester Halsema vindt de versterkte oproep tot gebed onnodig en gedateerd. "Ik hoorde een zeker gebrek aan enthousiasme bij de hele raad, op DENK na. Ik deel dat gebrek aan enthousiasme."

Oproep kan niet verboden worden vanwege grondwet

Toch kan de versterkte gebedsoproep vanwege de grondwet niet worden verboden. Wel kunnen geluid, geluidsniveau en frequentie beperkt worden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Wildeman vertelt dat de moskee na gaat denken over manieren om sabotage in de toekomst te voorkomen.