Inwoners van Zuidoost hebben donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst hun onvrede geuit over de mogelijke uitbreiding van betaald parkeren in het Amsterdamse stadsdeel.

Stadsdeel Zuidoost overweegt onder meer in de D-buurt, E-buurt, Klieverink, Nieuwe Kempering en Kralenbeek betaald parkeren in te voeren.

Volgens ambtenaren is uit onderzoek gebleken dat de parkeerdruk in de wijken boven de 90 procent ligt. De gemeente wil daarom ingrijpen met het enige door de gemeenteraad toegestane instrument: betaald parkeren.

Inwoners van het stadsdeel reageerden ontstemd. Ze stelden dat er in de avonden en nachten een tekort aan parkeerplekken is en dat dit niet door forensen komt.

Klachten over kosten voor parkeervergunning

Een parkeervergunning moet 32,50 euro per zes maanden gaan kosten. Volgens meerdere buurtbewoners is dat bedrag te hoog en zouden de parkeervergunningen gratis verleend moeten worden.

De parkeervergunningen kunnen volgens stadsdeelbestuurder Jakob Wedemeijer (SP) echter niet gratis worden. "Dat zijn regels van de gemeenteraad en daar gaan wij niet over."

Gemeenteraad hakt de knoop in de zomer door

Wedemeijer zegt de argumenten van de buurtbewoners serieus te nemen. In samenwerking met twee andere stadsdeelbestuurders zal hij een advies formuleren. Om tot het advies te komen, worden de reacties op de bewonersavond(en), kentekenonderzoeken en uitkomsten van een enquête meegenomen.

Het advies van het stadsdeel gaat naar het stadsbestuur. Naar verwachting wordt in de zomer van volgend jaar door de gemeenteraad besloten of het betaald parkeren daadwerkelijk wordt ingevoerd. Het gaat dan op zijn vroegst begin 2021 in.