Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag 22 en 15 jaar cel geëist tegen twee verdachten van een liquidatiepoging op een medewerker van spyshop Spy City in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.

De medewerker, een 32-jarige man uit Alkmaar, werd op 28 augustus 2018 meerdere keren op zijn hoofd geslagen met de kolf van een automatisch vuurwapen. De dader was eigenlijk van plan om hem van dichtbij dood te schieten, maar het wapen weigerde. Het slachtoffer raakte zwaargewond.

"Het gaat om een enorm ernstig feit. Het slachtoffer is voor een groot deel arbeidsongeschikt en zal nooit meer een regulier leven kunnen leiden. Bovendien heeft dit soort misdrijven een ontwrichtende werking op de maatschappij", aldus de officier van justitie.

Justitie eiste de hoogste straf van 22 jaar tegen de vermoedelijke schutter, een 55-jarige man uit Amsterdam. Hij werd een dag na het incident aangehouden in een woning aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. In die woning vond de politie een paar schoenen en een kalasjnikov met bloedsporen van het slachtoffer.

OM eist vijftien jaar tegen 21-jarige medeverdachte

De 21-jarige medeverdachte werd begin januari aangehouden in een woning in Diemen. Volgens het OM werkte hij nauw samen met de schutter. Hij hoorde vijftien jaar tegen zich eisen.

De verdachten hebben zich altijd beroepen op hun zwijgrecht. Het motief voor de liquidatiepoging is dan ook onduidelijk. Het slachtoffer had geen enkele link met het criminele milieu.