Files op de A4, A5, A9 en A44 zorgen tijdens de ochtendspits van vrijdagochtend voor flinke vertraging voor automobilisten in de buurt van Amsterdam.

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat de verwachte drukte rond Amsterdam heeft geresulteerd in flinke vertraging voor automobilisten. Op de A4 vanuit Den Haag staat ruim 10 kilometer file. Dat zorgt voor vertraging van zo'n dertig minuten. Ook op de A5 en A9 staan files die zorgen voor tien tot dertig minuten vertraging.

De drukte is een gevolg van werkzaamheden op de Zuidas. De verwachting is dat de drukte, files en vertragingen nog de hele dag aanhouden. De ANWB adviseert reizigers in de richting van Schiphol om op tijd te vertrekken, want ook zij kunnen rekenen op een flinke vertraging.

Ook het spoor ondervindt last van de werkzaamheden. Zo rijden er tussen Schiphol en Duivendrecht en tussen Schiphol en Amsterdam Bijlmer Arena vrijdag en zaterdag geen treinen. De NS heeft voor deze reizigers een alternatief traject geadviseerd.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat er tijdens de ochtendspits geen bijzonderheden of extreme drukte op het spoor te melden vallen.