Een omvangrijk project voor de bouw van onder meer honderden woningen bij de Johan Cruijff ArenA loopt mogelijk gevaar door de recente stikstofuitspraak van de Raad van State (RvS), blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Amsterdam.

De bouw van het zogeheten Urban Interactive District moet volgend jaar starten. Rondom het stadion komen 950 huurwoningen, waarvan 410 binnen de sociale sector. Ook worden er kantoren, horeca, een theater en een hotel gebouwd.

Het is het tweede grote project in Amsterdam dat mogelijk wordt geraakt door de extra maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken. De vergunningen die zijn aangevraagd, moeten opnieuw worden beoordeeld.

De RvS zette op 29 mei een streep door het Nederlandse stikstofbeleid Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat extra stikstofuitstoot toestaat in beschermde natuurgebieden. Het PAS is volgens de raad te vrijblijvend en is schadelijk voor de natuur.

Bouw van stadswijk Strandeiland is onzeker

Eerder bleek al dat ook de bouw van de toekomstige stadswijk Strandeiland, de uitbreiding van IJburg, door de stikstofuitspraak op losse schroeven staat. Op Strandeiland moeten in totaal achtduizend nieuwe woningen worden gebouwd.

Hoewel de vergunning voor het eerste deel van Strandeiland volgens de gemeente "onherroepelijk is", en daarom door kan gaan, is dit onzeker voor de daaropvolgende bouwfases. Volgens de gemeente leiden die mogelijk tot te veel stikstofuitstoot.

Ook voor de uitbreiding van 22 bedrijven in het havengebied is extra onderzoek nodig.

Door het nieuwe stikstofbeleid worden mogelijk in heel Nederland projecten geraakt. Vooral bouwprojecten moeten opnieuw worden beoordeeld.

Woensdag demonstreren bouwers in Den Haag tegen de stikstofmaatregelen. De uitspraak legt de bouw voor verschillende projecten stil.