De gemeente zet 3 miljoen euro opzij voor de viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025. Het college is van plan een feest voor alle Amsterdammers te organiseren, zonder dat de stad tot een festivalterrein verwordt. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

Halsema vergelijkt de viering met de grootse viering van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad in 1975, waaruit evenementen als Sail, de Amsterdam Marathon en het Kwaku Summer Festival werden geboren. In dat jaar werd ook het Amsterdams Historisch Museum, tegenwoordig Amsterdam Museum, geopend.

Vanaf 2020 wordt er begonnen met de voorbereidingen. De viering moet volgens het stadsbestuur niet de promotie, maar de identiteit van de stad versterken en een katalysator vormen voor veranderingen in de stad, met tastbare erfenissen.

"Maar het kan ook dienen als vliegwiel voor belangrijke (beleids)kwesties die gaan over de toekomst van de stad", aldus Halsema.

Denktank voor advies over plan dat college voor ogen heeft

De burgemeester heeft een groep creatieve denkers en organisatoren uitgenodigd om als denktank advies te geven over hoe het 750-jarig jubileum gevierd kan worden zoals het college voor ogen heeft. Alle wethouders worden vanwege het brede draagvlak dat nodig is voor de plannen bij de voorbereidingen betrokken.

Voor de viering heeft het stadsbestuur dit jaar 3 miljoen euro opzij gezet. Via een speciaal fonds kunnen bewoners van de stad een bijdrage aanvragen voor een goed idee om in hun eigen buurt de verjaardag van de stad te vieren. De Stichting 750 jaar Amsterdam, een burgerinitiatief van verschillende Amsterdammers, beoordeelt die aanvragen.

"2025 lijkt misschien nog ver weg, maar met de ambities die we voor ogen hebben, is nu starten voorwaarde. Een goede samenwerking van de gemeente met organisaties en bewoners zorgvuldig vormgeven, vergt tijd. Het komende jaar werken we aan de hoofdlijnen voor de weg naar 2025", meldt Halsema.