Een 60-jarige man is vrijdag door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot negen maanden cel voor het op 15 december 2015 toedienen van methamfetamine aan een 35-jarige man tijdens vrijwillige sm. Zijn sekspartner overleed diezelfde dag.

De rechtbank legde hem eerder een gevangenisstraf van zes maanden op. Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen die uitspraak in hoger beroep en eiste een celstraf van 405 dagen, waarvan 150 dagen voorwaardelijk.

Het hof vindt dat de verdachte zich, gezien zijn medische achtergrond, bewust had moeten zijn van de risico's van methamfetamine. Hij heeft volgens het gerechtshof "aanmerkelijk onvoorzichtig gehandeld", waardoor de dood van het slachtoffer aan de verdachte te wijten is.

De man werd schuldig bevonden aan dood door schuld en het bezit van harddrugs.

De verdachte gaf het slachtoffer drugs, waarna hij urenlang seksuele handelingen met hem verrichte. Die handelingen gingen door nadat het slachtoffer begon te schokken en te trillen en zelfs toen hij niet meer bewoog.

Het slachtoffer overleed aan een combinatie van toxicologische invloeden, verstikking, zuurstoftekort, hartritmestoornissen en mogelijk oververhitting.