Oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is een van de drie deskundigen die de komende maanden onderzoek doen naar de situatie bij het Afval Energie Bedrijf (AEB), laten wethouders Marieke van Doorninck en Sharon Dijksma weten. De onderzoekscommissie bestaat verder uit hoogleraar Corporate Governance aan de VU Jaap Winter en oud-PvdA-Kamerlid Staf Depla.

"Bij de samenstelling van de onderzoekscommissie is rekening gehouden met ervaring en kennis van governance, de markt van afvalverwerking, financiën en control en gemeentelijk bestuur", schrijven Van Doorninck en Dijksma.

Mogelijk wordt later nog een vierde lid aan de onderzoekscommissie toegevoegd. De commissie wordt ondersteund door een adviesbureau.

Het eerste dat de commissie gaat doen, is een onderzoeksopdracht formuleren. Winter, Dijkgraaf en Depla hebben al laten weten het accent te willen leggen op de "te leren lessen".

Het eindrapport wordt in juni 2020 verwacht. In december komt er meer informatie over de onderzoeksopdracht, werkwijze en planning.