De gemeente Amsterdam gaat bomen van een 'aanzienlijk' formaat plaatsen op de Rozengracht ter vervanging van de bomen die in die straat worden gekapt, laat het stadsbestuur donderdag weten in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

De bomen op de Rozengracht moeten wijken voor de werkzaamheden aan de straat, die pas over een paar jaar starten. De weg wordt heringedeeld om onder meer de maximumsnelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur.

Hoewel de gemeente heeft beloofd nieuwe bomen te planten in de plaats van de gekapte bomen, duurt het volgens Anke Bakker van de Partij voor de Dieren nog jaren voor de nieuwe bomen dezelfde kwaliteit hebben.

"Om ervoor te zorgen dat nieuwe aanplant van bomen snel een kwaliteit heeft die vergelijkbaar is met de huidige bomen, heeft het college het voornemen om bomen van een aanzienlijke omvang terug te planten en dus geen sprietjes", aldus het stadsbestuur.

De gemeente onderzoekt of de bomen die op een andere locatie in de stad worden weggehaald een nieuwe plek kunnen krijgen op de Rozengracht. Ook wil Amsterdam bomen tijdig reserveren bij kwekerijen. "Door bomen van tevoren te reserveren en die de komende jaren (tot de uitvoering) te laten groeien, kan gezorgd worden dat bomen van een aanzienlijk formaat teruggeplant kunnen worden."