Het ministerie van Onderwijs hoeft voorlopig geen extra geld over te maken naar het in geldnood verkerende Cornelius Haga Lyceum, zo heeft de rechter vrijdag bepaald in een kort geding dat vorige week door de school werd aangespannen.

De islamitische school heeft onlangs twintig nieuwe docenten aangenomen om de 170 nieuwe leerlingen te onderwijzen. De school spande een kort geding aan omdat het ministerie te traag zou zijn met overmaken van het geld waarmee de salarissen van die leraren betaald moeten worden.

Wouter Pors, advocaat van het Haga Lyceum, wees de rechtbank tijdens de zitting eerder deze week op een toezegging van onderwijsuitvoeringsorganisatie DUO dat de eerste betaling op 23 oktober zou worden overgemaakt.

De rechter zegt dat de overheid niet verplicht is de betaling binnenkort over te maken, omdat er geen sprake zou zijn van een besluit door DUO. Ook liet minister Arie Slob op 1 oktober per brief weten dat hij zes maanden de tijd heeft om de aanvullende bekostiging te doen.

Haga Lyceum in opspraak

Het Haga Lyceum kwam in maart dit jaar in opspraak na onderzoek van de AIVD en de NCTV. Volgens die veiligheidsdiensten lopen op de school mensen rond die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer willen wijden.

In juni werd vervolgens een rapport gepubliceerd waarin stond dat de schoolleiding zich schuldig zou hebben gemaakt aan financieel wandbeheer. Ook was de kwaliteit van het onderwijs onder de maat.

De minister riep het bestuur van de school vorige week op om binnen vier weken op te stappen en een nieuw bestuur voor te dragen. Als dat niet gebeurt, zal de financiering worden stopgezet. Het bestuur heeft onlangs een voorstel voor een nieuwe interim-bestuurder gedaan.