Het Amsterdamse college heeft de plannen voor de laatste twee van de zes eilanden van IJburg goedgekeurd. Dat betekent dat de aanleg van het tweede deel van Strandeiland en de aanleg en uitwerking van Buiteneiland kunnen beginnen.

Op Strandeiland komen achtduizend woningen en sportaccomodaties, winkels en scholen. Buiteneiland wordt een groengebied met ruimte voor tweehonderd tot vijfhonderd woningen.

De aanleg van het eerste deel van Strandeiland is al begonnen en het stadsstrand is al klaar. Het tweede deel van het eiland wordt vanaf 2020 aangelegd. Vanaf 2023 worden de eerste woningen gebouwd. Strandeiland wordt energieneutraal, wat betekent dat alle benodigde energie op het eiland zelf wordt opgewekt. De aanleg van Buiteneiland begint in 2023. Hiervoor wordt grond uit andere delen van de stad hergebruikt.

De aanleg van het twee deel van Strandeiland ondervindt mogelijk problemen door de stikstofuitspraak van Raad van State, aldus de gemeente Amsterdam. De gemeente onderzoekt nu de consequenties voor de planning en neemt mogelijk maatregelen, zoals het werken met boten met een lagere stikstofuitstoot.

De gemeenteraad vergadert op 6 november over de plannen.