Marloes Krijnen, de directeur van het Amsterdamse fotomuseum Foam, is donderdag benoemd tot Officier in Orde van Oranje-Nassau. Ze krijgt de koninklijke onderscheiding voor haar "uitzonderlijke bijdrage" aan de ontwikkeling van fotografie.

Krijnen ontving de onderscheiding donderdagavond in de Amsterdamse nachtclub De School uit handen van locoburgemeester Touria Meliani.

De Foam-oprichter wordt geprezen, omdat zij nieuw fotografietalent de kans gaf om "verfrissende, opzienbarende exposities" in te richten. "Als directeur van World Press Photo en als oprichter en directeur van Foam heeft zij zich ingezet om fotografie als kunstvorm op de kaart te zetten."

Krijnen organiseerde de afgelopen dertig jaar overzichtstentoonstellingen van wereldberoemde fotografen als Helmut Newton, Helen Levitt, Diane Arbus, William Klein, Henri Cartier-Bresson en Anton Corbijn.

De onderscheiding wordt verstrekt aan personen die zich lange tijd "persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis".