De gemeente Castricum wil geen samenwerking tussen het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) en de Noordhollandse HVC-groep.

Het Amsterdamse college zou graag zien dat AEB wordt overgenomen door HVC, maar de gemeente Castricum is daar vanwege de miljoenenschulden van AEB niet positief over. Castricum is één van de 46 gemeenten die aandeelhouder is van HVC, samen met zes waterschappen.

De burgemeester schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij zelfs een onderzoek naar een overname niet zinvol vindt.

Het AEB is al langere tijd in acute financiële nood. De komende maanden zijn tientallen miljoenen euro's nodig om de afvalverwerker overeind te houden. De Amsterdamse wethouder Udo Kock trad eerder deze maand af, omdat hij graag zou zien dat AEB verkocht wordt aan een marktpartij.

Een meerderheid van zijn collega-wethouders zag hiervan af. Zij zien meer in een overname door HVC, dat nu oriënterend onderzoek doet naar de haalbaarheid van zo'n constructie. Met die stap waren de aandeelhouders het eerder nog eens, maar Castricum nu niet meer.

'Grote financiële risico's voor Amsterdam'

Amsterdam is 100 procent aandeelhouder van AEB. De gemeente loopt daardoor grote financiële risico's als er niet binnen afzienbare tijd een oplossing wordt gevonden. Bovendien komt dan het ophalen van het afval in de stad in gevaar.

In de begroting van de stad is 65 miljoen gereserveerd om de crisis te beteugelen.