De gemeente Amsterdam geeft dit jaar geen centrale vuurwerkshow op de Kop van Java. De gemeente wil in plaats daarvan vooral "lokale vieringen" stimuleren.

Amsterdam wil tijdens de jaarwisseling minder letsel, schade en overlast voor zowel mens als dier. Daarnaast hebben de meeste inwoners van Amsterdam volgens de gemeente geen behoefte aan de centrale vuurwerkshow, maar vieren ze Oud en Nieuw liever in hun eigen buurt.

Ondernemers, inwoners en festivalorganisatoren kunnen met ideeën komen over hoe de vieringen er precies uit moeten gaan zien. "En omdat veel vuurwerkoverlast komt van groepen jongeren tijdens en voorafgaand aan Oud en Nieuw, willen we vooral met hen in gesprek gaan over hoe de overlast kan worden verminderd", staat op de website van de gemeente.

81 procent van de Amsterdammers hoopt dit jaar minder overlast te ervaren van vuurwerk, zo blijkt volgens de gemeente uit onderzoek. Daarom blijven de vuurwerkvrije zones rond ziekenhuizen en diereninstellingen ook bestaan. "Deze worden eventueel uitgebreid met andere logische locaties die nu al praktisch vuurwerkvrij zijn."