Naar aanleiding van de overlast die bewoners van de Bosrankstraat in Amsterdam-Noord ervaren van het Forensisch Centrum, heeft Kamerlid Michiel van Nispen van de SP dinsdag Kamervragen gesteld aan de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker.

Nispen wil onder meer weten hoe de minister buurtbewoners gaat beschermen tegen overlastgevende jongeren.

Uit een reportage van AT5 bleek al eerder dat er binnen een jaar tijd 27 incidenten zijn geweest in de straat, variërend van vandalisme, agressie, dreiging en diefstal tot aan huisvredebreuk.

'Burgemeester kan Forensisch Centrum niet sluiten'

Stadsdeel Noord gaf aan met het Forensisch Centrum in de maag te zitten, maar wettelijke gronden om het overgangshuis te sluiten zijn er niet, vertelde Erna Berends (SP), voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord.

"Die incidenten hebben allemaal het karakter dat ze niet zo heftig zijn om via de burgemeester over te gaan tot het sluiten van een woning."

Hoewel de rechtsmiddelen tegen de overlastgevende jongeren dus beperkt zijn, heeft Berends' partijgenoot in de Tweede Kamer de zaak daar nu ook op de agenda gezet.

Van Nispen heeft de minister gevraagd hoe het kan dat het stadsdeel en de gemeente niet "goed op de hoogte waren van de vestiging van dit centrum met deze doelgroep." Ook vroeg hij hoe het kan dat het noodnummer dat buurtbewoners kunnen bellen in geval van problemen, niet of nauwelijks bereikbaar is.

Nispen wil weten wie er ingrijpt bij overlast

Van Nispen stelt dat betrokken instanties van de gemeente, tot aan de inspectie en het ministerie, naar elkaar wijzen in het geval van problemen rond het Forensisch Centrum. Nispen wil weten wie er ingrijpt als de overlast "de spuigaten uitloopt".

Het Kamerlid benadrukt dat de kwetsbare jongeren in het centrum de behandeling en begeleiding moeten krijgen die zij nodig hebben. Maar hij wil wel weten hoe dat kan zonder dat de buurt daar onevenredig veel overlast van ervaart.

Een reactie van minister Dekker wordt in de komende weken verwacht.