Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandagavond een hoger beroep geëist tegen de 60-jarige Duitse sm-beoefenaar Michael K., die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van de 35-jarige Zweed Magnus Jonsson.

Jonsson werd eind 2015 dood gevonden in de sekskamer in de woning van de verdachte in De Baarsjes in Amsterdam-West. Het Zweedse slachtoffer is waarschijnlijk om het leven gekomen door oververhitting na extreme seksspellen en een hoge dosis drugs die hem was toegediend.

Het OM vermoedt dat Jonsson al dan niet met toestemming een cocktail van onder andere XTC, crystal meth, MDMA en ketamine is toegediend.

Er werd vijftien maanden tegen K. geëist, maar de rechtbank veroordeelde de Duitser tot zes maanden celstraf wegens door door schuld en het bezit van verdovende middelen.

Het OM ging maandagavond dus in hoger beroep. De aanklaagster eist nu dertien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, voor de seksuele handelingen met dodelijke afloop.

De rechtbank noemde het incident "behoorlijk onvoorzichtig", maar het OM vindt dat er sprake is van roekeloos gedrag. Dat kan een hogere straf opleveren. Het OM benadrukte daarbij dat de verdachte zelf een arts is, die had kunnen weten dat hij onaanvaardbare risico's nam.