Tijdens bijeenkomsten van de gemeente Amsterdam worden er straks in eerste instantie alleen nog vegetarische hapjes aangeboden.

Dat besloot een meerderheid van de gemeenteraad donderdagmiddag.

Het gaat om een idee van de Partij voor de Dieren. Alleen bezoekers die dieetwensen doorgeven kunnen een maaltijd met vlees of vis krijgen, de rest niet.

"In plaats van 'zijn er ook vegetariërs?' wordt het 'zijn er ook vleeseters?'", zegt Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren. "De keuzevrijheid blijft geheel in stand, alleen de sociale norm wordt omgedraaid. Dit is een hele goede stap richting bewustwording."

Niet alle partijen waren net zo enthousiast over het plan als Van Lammeren. Zo vond de VVD dat "het eten van dierlijke producten bij door de gemeente georganiseerde bijeenkomsten als buiten de sociale norm wordt bestempeld." Daarom stelde de partij voor om niet alleen te vragen naar uitzonderingen, maar om alle deelnemers te vragen naar hun eetwensen.

Van Lammeren wilde in eerste instantie dat er standaard plantaardige consumpties zouden worden aangeboden, maar het stadsbestuur vond dat te ver gaan omdat cateraars door die eis mogelijk afgeschrikt zouden worden.

Toch is het aangepaste voorstel volgens Van Lammeren wel "een stap in de goede richting van de noodzakelijke eiwittransitie".