Slechts 11 procent van de Amsterdamse vwo-scholieren met een technisch profiel kiest een technische vervolgopleiding. De reisafstand naar technische universiteiten in Delft, Twente of Eindhoven vormt vaak een te grote drempel. Dat blijkt uit een analyse van de Vrije Universiteit (VU) en Universiteit Twente.

In andere regio's ligt het aantal vwo'ers met een technisch profiel dat kiest voor een bètastudie tussen de 20 en 25 procent.

De Vrije Universiteit is daarom vanaf het huidige studiejaar begonnen met het aanbieden van een eerste technische universitaire studie: technische werktuigbouwkunde. Locatiedirecteur Pieter Roos onderstreept de ernst van de situatie. "Als we dit niet doen loopt Nederland ontzettend veel talent mis".

Hij verklaart dat de VU niet concurreert met technische universiteiten. "Het gaat hier om studenten die wel geïnteresseerd zijn in techniek, maar niet te lang willen reizen of op kamers willen gaan. We pakken dus geen studenten af, maar zorgen dat er geen talent verloren gaat."