Udo Kock, die woensdagochtend liet weten met onmiddellijke ingang te stoppen als wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, hoopt dat het toch nog goed komt met het Afval Energie Bedrijf (AEB).

De wethouder was het niet eens met de gekozen oplossing om het in nood verkerende afvalbedrijf te redden en wilde het bedrijf volledig privatiseren. Een meerderheid van het college van burgemeester en wethouders vond dit echter geen optie.

"Ik respecteer dat besluit, maar ik kan dat niet uitvoeren", zegt Kock woensdag in een interview met AT5. "Ik denk dat de financiële risico's en het verhoogde risico van de keuze die nu gemaakt wordt, echt heel erg onverstandig is."

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig liet woensdagochtend weten de coalitie vooralsnog te blijven steunen, ondanks het vertrek van Kock. De oud-wethouder zegt die keuze te respecteren. "Alleen kan ik geen uitvoering geven aan een besluit dat zo financieel risicovol is. En dat is mijn verantwoordelijkheid", voegde hij eraan toe.

Ruim vijf jaar wethouder in de stad

Kock ruim vijf jaar lang wethouder in de stad. "Over een paar weken kan ik er wel weer luchtig op terugkijken, maar ik vind het heel jammer", zegt hij.

"Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Het is echt heel uniek dat je 5,5 jaar fantastische dingen mag doen en de stad waar je geboren bent mag besturen. Dat is echt heel bijzonder."

Kock is momenteel bezig met afscheid nemen. "Dat is soms best emotioneel. Ik heb heel intensief samengewerkt met heel veel fantastische mensen, hier bij de gemeente en daarbuiten. Dan een beetje bijslapen en dan sollicitatiebrieven schrijven, denk ik."