De gemeente Amsterdam mocht FlickBike opdragen de deelfietsen in de stad weg te halen. Dat heeft de rechtbank woensdag geoordeeld.

De fietsen die FlickBike verhuurt staan, net als andere fietsen, op straat. Met een app op de telefoon kunnen de fietsen worden ontgrendeld en worden gebruikt. Nadat de gebruiker klaar is met het gebruik van de fiets, kan die hem overal op straat neerzetten.

In 2017 werd Amsterdam in korte tijd overspoeld met de deelfietsen, waarna werd besloten om ze allemaal te laten verwijderen. Het bedrijf stapte daarna naar de rechter om het besluit van de gemeente aan te vechten.

Volgens de rechtbank valt het door FlickBike systeem onder het aanbieden of verlenen van een dienst en vormt het een overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Daarin staat dat het verboden is om aan de weg of op het water tegen betaling diensten aan te bieden of te verlenen.

Het deelfietsbedrijf had voordat het met de verhuur en verspreiding begon contact met een beleidsadviseur van de gemeente.

Volgens de rechtbank mag FlickBike daaruit niet concluderen dat het een vrijbrief had "om grootschalig te investeren en dat er geen wettelijke belemmeringen zouden zijn voor de verhuur en verspreiding van deelfietsen".