Reizigers op buslijn 55, de tijdelijke vervanger van de Amstelveenlijn, kunnen sinds deze week hun te veel betaalde kosten terugkrijgen van het GVB. In sommige gevallen kunnen reizigers tot tientallen euro's terugkrijgen.

Vanaf 1 september tot en met 1 december kunnen reizigers die op saldo en vol tarief reizen, het geld ophalen bij een kaartautomaat van het GVB. Het bedrag per individuele reiger is al klaargezet en te downloaden op een ov-chipkaart.

Reizigers moesten begin maart meer betalen voor hun reis doordat buslijn 55 metro 51 verving. De metro ligt er zeker twee jaar uit omdat de Amstelveenlijn wordt verbouwd. Buslijn 55 maakt echter meer kilometers dan de metro, waardoor hij duurder is. Reizigers werden zo gedwongen om meer voor hun reis te betalen.

Omdat de omleiding met bus 55 van lange duur is, besloot het GVB de reizigers te compenseren. De Vervoerregio heeft daarvoor 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld.

In overleg met het GVB heeft de Vervoerregio besloten het kilometertarief voor buslijn 55 bij te stellen naar 58 procent van het normale tarief, daardoor zijn saldoreizigers voortaan tot tachtig cent goedkoper uit. Voor 8 procent van de reizigers pakt de verlaging niet gunstig uit. Zij kunnen zich melden bij de klantenservice van het GVB.

De verbouwing van de Amstelveenlijn loopt door tot en met eind 2020.