De gemeente Amsterdam heeft donderdag het uitdelen van gratis lachgas tijdens een demonstratie voor de Stopera verboden. De demonstratie was georganiseerd door een ondernemer die lachgas verkoopt in Amsterdam.

De ondernemer wilde twintigduizend ballonnen met lachgas uitdelen aan mensen die zijn demonstratie ondersteunen. Zijn demonstratie mag doorgaan van de gemeente, maar het uitdelen van het lachgas niet. Om te voorkomen dat de man toch de ballonnen gaat uitdelen, is hem een dwangsom opgelegd.

De verkoper zegt "alleen maar bozer" te worden door de maatregelen tegen zijn demonstratie. Hij meent dat het oneerlijk is dat drugs als wiet worden gedoogd, "en hij wordt tegengewerkt".

Deze week kondigde Amsterdam aan de verkoop van lachgas te verbieden. De gemeente meldt onder meer last te hebben van rommel op straat, het blokkeren van de weg, hinderlijk gedrag van gebruikers en opstootjes. De stad wil met het verbod het gebruik van het gas reguleren.

Het verkopen van lachgas op straat valt onder 'venten', waarbij een verkoper niet langer op straat stil blijft staan dan diegene nodig heeft om iemand te helpen. Hier is een vergunning voor nodig en zonder vergunning is de verkoop verboden.

Voor de verkoop van lachgas verleent de gemeente echter geen vergunningen en 'venten' mag sowieso niet in meerdere delen van de stad. Ook bij evenementen zal de verkoop niet worden toegestaan.