De 'interne verbouwing' van het Haga Lyceum is volgens de regels gegaan, meldt verantwoordelijk wethouder Onderwijs Marjolein Moorman woensdag aan de commissie in het stadhuis.

Afgelopen vrijdag dwongen de brandweer en bouwinspecteurs met de hulp van de politie een bouwinspectie af bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De dag daarvoor waren twee bouwinspecteurs van de gemeente geweigerd.

De uitkomst van de bouwinspectie van het Haga Lyceum is dat het pand ook na de verbouwing voldoet aan de eisen voor brandveiligheid, constructieve veiligheid en luchtkwaliteit.

De Amsterdamse school kampt met een ruimtegebrek en creëerde daarom afgelopen zomer door middel van een interne verbouwing vijf extra ruimtes in het gebouw waar lesgegeven kan worden.

Het Haga Lyceum wilde in eerste instantie 2.200 vierkante meter uitbreiden. De gemeente wilde echter geld geven voor 665 vierkante meter en de werkzaamheden zouden verricht moeten worden door een aannemer van de gemeente.

'Leerlingenprognoses niet actueel'

In juli oordeelde de rechter dat het terecht is dat het bestuur van de school niet de financiering voor zijn plannen heeft gekregen. De leerlingenprognoses zouden niet meer actueel zijn.

De school had berekend dat er dit schooljaar zo'n 150 tot 180 nieuwe leerlingen bij zouden komen, waardoor het totaal zou uitkomen op meer dan 300 scholieren. De gemeente gaat van een lager aantal uit.

De school besloot uiteindelijk om zelf intern te verbouwen. Zowel de eigenaar van het pand als de gemeente waren niet op de hoogte gesteld van deze verbouwing, waardoor het niet duidelijk was of het gebouw nog aan de veiligheidseisen voldeed.